Agroecological Transitions Confronting Climate Breakdown: Food Planning for the Post-Carbon City – relacja z konferencji
W dniach 6 – 9 listopada 2019 roku w Mardrycie odbyła się IX edycja międzynarodowej konferencji AESOP – SUSTAINABLE FOOD PLANNIG pt.: “AGROECOLOGICAL TRANSITIONS CONFRONTING CLIMATE BREAKDOWN: FOOD PLANNING FOR THE POST-CARBON CITY”. Obrady prowadziła Marian Simón Rojo wraz z grupą badawczą Grupo de Investigación en Arquitectura, Urbanismo y Sostenibilidad (GIAU+S) działającą w ramach ETSAM: Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid.
Podstawowe zagadnienia, które poruszano na konferencji to: transformacja agroekologiczna, urbanistyka agroekologiczna i demokracja żywnościowa. Podczas wydarzenia wygłoszono 51 referatów i zaprezentowano 11 posterów. Referaty plenarne wygłosili: Manuel González de Molina – „How to scale up Agroecology: Proposals for advancing the agroecological transition”; Luis Andrés Orive – „Difficulties for the implantation of an agroecological model in Victoria-Gasteiz”; Emma Silipandri – „UN-Partners’ Scaling up Agroecology initiative – a framework to guide the transition towards sustainable food and agriculture systems”.
Podczas konferencji Zakład Gospodarki Żywnościowej i Wsi WGSEiGP był reprezentowany przez dr Ewę Kacprzak, dr Barbarę Maćkiewicz, dr inż. Magdalenę Szczepańską tematem: “FOOD PRODUCTION AND DISTRIBUTION IN ALLOTMENT GARDENS: PAST OR FUTURE?” Po uzyskaniu pozytywnych recenzji zgłoszonego abstraktu i nadesłaniu abstraktu rozszerzonego abstraktu zespół autorski został zakwalifikowany do wystąpienia w sesji referatowej. Ponadto, dr Barbara Maćkiewicz wygłosiła jeszcze dwa współautorskie referaty: „FROM LEISURE TO NECESSITY: EVALUATION OF URBAN ALLOTMENT GARDENS IN THE PROVINCE OF ALICANTE IN TIME OF CRISIS” (we współpracy z Marit Rosol, University of Calgary i Aną Espinosą, University of Alicante) oraz “TOURISM IN SUPPORT OF AGROECOLOGICAL FOOD PRODUCTION” (z Aną Espinosą, University of Alicante).
W ramach konferencji w dniach 6 i 9 listopada odbyły się również imprezy towarzyszące, w tym szkolenia dla doktorantów i wizyty w terenie. Wizyt studyjne obejmowały: Centro de Acercamiento a lo Rural (CAR); Fundacion Burgohondo – Fabrica de marmeladies; Huerto Urbano Comunitario “La Huerta Eugenia”; Parque Agrario Rivas – Vaciamadrid; Conciencia Grows.
FOTORELACJA